Echipa

Laurențiu Ciornei

Prezentare Laurențiu Ciornei

Laurențiu Ciornei este doctor în economie, licențiat în silvicultură și drept, cu studii aprofundate (postuniversitare) în managementul mediului, dezvoltare durabilă și în leadership. De asemenea, el a urmat cursuri de jurnalism (Universitatea din Zurich/Elveția), de ecologie – Urban Nature: Connecting Cities, Sustainability and Innovation (Universitatea Lund/Suedia), Understanding Research Methods (Universitatea din Londra/Marea Britanie) sau Narrative Economics (Universitatea Yale/Statele Unite ale Americii).
În prezent, dr. Laurențiu Ciornei își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de Studii și Cercetări de Biodiversitate Agrosilvică, din cadrul Academiei Române, fiind coordonator al Departamentului de Biodiversitate Silvică. Totodată, este conferențiar universitar la Facultatea de Științe Umaniste, Sociale și ale Naturii din cadrul Universității Hyperion, cursuri Managemetul mediului și Dezvoltare durabilă.
În ultimii 5 ani a publicat 10 cărți de specialitate și 38 de articole științifice, unele dintre acestea în prestigioase edituri internaționale. Ultima sa lucrare, ”Evaluarea economică a ecosistemelor forestiere”, a fost acceptată și tipărită de Editura Academiei Române, în 2023. O altă lucrare, ”Cartarea Ecosistemelor Naturale și Seminaturale Degradate”, la care Laurențiu Ciornei este coautor a primit premiul ”Gheorghe Ionescu-Șișești” al Academiei Române, în 2020.
În 2022, Laurențiu Ciornei fost inițiator și coordonator al unui proiect finanțat de Primăria Capitalei României (”Ghid de management al spațiilor verzi și al parcurilor din București”). Totodată, el coordonează și un proiect care vizează refacerea ecologică o Biorezervației Naturale din Municipiul Constanța, pe litoralul Mării Negre. Este și a fost, în ultimii 5 ani, expert și consultant în mai bine de 10 proiecte cu finanțare europeană. Din luna mai 2023, Laurențiu Ciornei face parte, fiind sigurul specialist din România, din ”Thematic Group on Supporting the Needs of Forest – Dominant Rural Areas and Municipalities”, proiect al Uniunii Europene. Din aprilie 2024, Laurențiu Ciornei este European Sustainable Competitiveness Brand Ambassador, în rețeaua Eurolink – House of Europe.
Din ianuarie 2020 conduce, din postura de președinte fondator, asociația neguvernamentală Alianță Pentru Pădure, ONG care militează pentru îmbunătățirea calității fondului forestier din România și realizarea pădurilor ”de la zero”. Recent, a fost ales secretar general al Asociației pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale (ASPES).
De asemenea, dr. Laurențiu Ciornei este specialist în comunicare, având o experiență în mass-media de peste 20 de ani.