Bunăstarea zonei montane

Timp de secole, ecosistemele și comunitățile montane au jucat un rol esențial în menținerea unui flux important de resurse naturale pentru oamenii care trăiau în aval. Odată cu apariția noilor tehnologii, a creșterii populației și a presiunilor de dezvoltare, magnitudinea acestor răspândiri de resurse a crescut dramatic. Cu toate acestea, beneficiarii din aval au contribuit prea puțin la (re)compensarea administratorilor tradiționali ai acestor resurse. Ca rezultat, activele naturale ”curg” în continuare, la rate nesustenabile, iar comunitățile montane devin din ce în ce mai marginalizate. În plus, beneficiarii tradiționali din aval sunt, de asemenea, afectați negativ și nu mai beneficiază de serviciile de mediu indirecte pe care le-au consumat anterior.

Sunt, așadar, necesare mecanisme inovatoare pentru protejarea ecosistemelor montane, inclusiv prin stimulente acordate comunităților pentru a-și îndeplini cu succes rolul de administrare și a contribui la menținerea în stare optimă a resurselor pe care depinde bunăstarea populației. Aceste măsuri ar trebui să vizeze generarea, captarea și redirecționarea veniturilor din utilizarea resurselor montane în moduri care să asigure menținerea fluxului de bunuri și servicii de mediu.

Economia montană, ca ramură importantă a economiei naționale, se distinge printr-o specificitate aparte, cu potențial ridicat și, ceea ce este mai important, în cea mai mare parte regenerabil. În economia montană românească, domeniile sunt diverse, diversificate și preponderent naturale. Economia montană se distinge prin suficiente caracteristici specifice pentru a fi inclusă între prioritățile strategice ale unei națiuni. La nivel mondial se simte deja impulsul politic pentru a dezvolta politici și mecanisme pentru a mobiliza mai multă asistență financiară pentru conservarea și dezvoltarea durabilă a regiunilor montane din lume.

Alianță Pentru Pădure propune proiecte cu finanțare europeană pentru dezvoltarea unor structuri care să aducă beneficii comunităților montane.